Vragen en antwoorden over het Yoga-Wandelweekend

Eerst over de yoga:

Vraag 1
Ik heb geen ervaring met yoga, kan ik dan wel meedoen?
Antwoord
Ja zeker, dat kan. Je hoeft niet lenig te zijn of eerder yoga gedaan te hebben, iedereen kan meedoen, omdat yoga niet prestatiegericht is en je tijdens de les rekening houdt met je eigen beperkingen en mogelijkheden.

Vraag 2
Ik heb wel of veel ervaring met yoga, is er wel genoeg uitdaging voor mij?
Antwoord
Ja zeker, als je yoga goed beoefent dan is er altijd genoeg uitdaging, omdat het niet alleen om de fysieke beweging gaat, maar ook over bewust zijn, de ademhaling voelen etc. en natuurlijk loslaten en ontspannen. Ik vertel ook hoe je een oefening makkelijk en wat moeilijker kunt uitvoeren.

Vraag 3
Ik heb lichamelijke klachten, is dit bezwaarlijk?
Antwoord
Nee, ik houd hier rekening mee tijdens het lesgeven.

Vraag 4
Moet je je eigen yogamat, kussentje en dekentje meebrengen?
Antwoord
Nee, ik heb alles bij me, matten, dekentjes, kussentjes en eventueel meditatiekussentjes, maar je mag ook zeker je eigen spullen gebruiken.

Vraag 5
Ik wil samen komen met iemand anders, maar die wil niet meedoen met de yoga, kan dat?
Antwoord
Ja hoor dat kan, het is zeker niet verplicht om het programma te volgen, we kunnen kijken of we dan iets aan de prijs kunnen doen.

Vraag 6
Worden er ook buitenlessen gegeven?
Antwoord
Wanneer het mooi weer is kunnen er lessen buiten gegeven worden, dit is erg leuk, de blauwe lucht boven je en de geur van de natuur. In overleg wordt dit besloten.

Nu over het wandelen:

Vraag 7
Wat voor soort wandelingen zijn het?
Antwoord
Hoofdzakelijk door de bossen en over de heide. De wandelingen zijn voor zowel beginners als gevorderden en zijn over goede paden met weinig hoogteverschil. Met een normale conditie goed te doen. 


Vraag 8
Ik wandel wel regelmatig maar doe geen lange afstanden, wat is de langste wandeling?
Antwoord
De langste wandeling is tussen de 8 en 10 kilometer en duurt tussen de 2 ½ en 3 uur. Voor iedereen met een normale gezondheid een fijne wandeling. Een ervaren wandelaar doet 4 à 5 kilometer in een uur, dus je kunt nagaan dat wij het rustig aan doen. De andere wandelingen zijn maximaal 1 1/2 uur. Ze zijn allemaal vanaf de locatie waar je verblijft.

Vraag 9
Stoppen we onderweg, zijn er pauzes?
Antwoord
Ja, we stoppen om een oefening te doen, rond te kijken, de omgeving in je op te nemen, een foto te maken etc. of gewoon even te pauzeren als daar behoefte aan is. Het gaat vooral om het buiten zijn en genieten van de natuur.

Vraag 10
Heb je speciale wandelkleding of wandelschoenen nodig?
Antwoord
Wandelschoenen zijn fijn, maar schoenen met een goede profielzool zijn ook helemaal goed. Voor de zekerheid regenkleding meenemen en in de zomer iets tegen muggen en zonnebrandcrème. Een rugzakje en een waterflesje is ook fijn.

Vraag 11
Wat is een stiltewandeling?
Antwoord
Tijdens de wandeling is er een deel waarbij we wandelen zonder te praten, dit brengt je dichter bij jezelf en kan een bijzondere ervaring zijn. Ik leg alles van tevoren uit en het is echt niet verboden om iets te zeggen, maar de stilte kan heel fijn zijn.

En nu nog wat algemene vragen:

Vraag 12
Ik heb een dieet, wordt hier rekening mee gehouden?
Antwoord
Je kunt je dieet of wat je niet lust van tevoren aangeven op het inschrijfformulier, dan wordt daar een goed alternatief voor aangeboden.

Vraag 13
Ik heb geen vervoer, kan ik hier komen met openbaar vervoer?
Antwoord
Je kunt met het openbaar vervoer naar de locatie. Met de trein naar Tilburg en met bus 142 (richting Best) uitstappen bij bushalte Vrijthof. Bij deze bushalte stap je over op buslijn 293 (richting Westelbeers) en stap uit bij halte Kempenbos.

Vraag 14
Ik heb geen vervoer, kan ik met iemand meerijden?
Antwoord
Ik kan bemiddelen in meerijden met elkaar. Ook zou het in overleg mogelijk kunnen zijn dat je met mij meerijdt.

Vraag 15
Wat voor soort mensen gaan er mee?
Antwoord
Tot nu toe zijn er vaak mensen mee gegaan die in Rijswijk de yogalessen volgen en bijvoorbeeld kennissen van de yogacursisten. De leeftijden zijn zeer verschillend, maar dat maakt het juist leuk, vind ik.

Vraag 16
Heb ik een eigen kamer?
Antwoord
Ja, je hebt een eigen kamer met eigen badkamer en toilet. Bad- en bedlinnen zijn inclusief.

Vraag 17
Wat is labyrint lopen?
Antwoord
Tijdens het lange weekend met 2 overnachtingen lopen we het labyrint, dit ligt op het terrein van Eigentijdserf. Een labyrint lopen is leuk om te doen en kan je bepaalde inzichten geven, van tevoren krijg je uitleg hierover.

Vraag 18
Wat is het belevingspad?
Antwoord
Het belevingspad kan je lopen met blote voeten, maar kan ook met sokken of schoenen aan. Het is een soort parcours op het terrein van Eigentijdserf en dit lopen we met elkaar in het lange weekend met twee overnachtingen. Je loopt over diverse soorten ondergrond, kiezelsteentjes, houtsnippers, keien etc. Heel leuk om te doen en lekker buiten. Na afloop staat er water klaar om je voeten te wassen en liggen er handdoekjes om af te drogen.

Vraag 19
Moet je aan alles meedoen?
Antwoord
Nee, hoor, je bepaalt zelf aan wat je meedoet.

Vraag 20
Is het niet te zweverig?
Antwoord
Nee, de sfeer is normaal, gezellig en zoals de yogalessen zijn die je misschien bij mij volgt. Er is altijd ruimte voor diepgang of een goed gesprek, maar wees vooral jezelf hierin. Dus je kunt het zo zweverig maken als je zelf wilt.

Vraag 21
Kan ik ook eerder komen of langer blijven?
Antwoord
Ja, dat kan, neem hierover met mij contact op, dan kan ik zorgen dat je in dezelfde kamer zit alle dagen.

Vraag 22
Heb je ook tijd voor jezelf?
Antwoord
Ja, er zijn momenten tussendoor waarop je zelf kunt bepalen wat je doet, even op je kamer, even slapen, een boekje lezen of wat dan ook. En heb je behoefte om een les of wandeling over te slaan of om vroeg naar bed te gaan, natuurlijk kan dat allemaal.

Vraag 23
Is er wifi?
Antwoord
Ja, er is wifi.

Vraag 24
Mag ik mijn telefoon gebruiken?
Antwoord
Ja, dat mag, zoals gewoonlijk niet tijdens de yogalessen en liever zacht zetten tijdens de wandeling.

Vraag 25
Kan ik gratis parkeren en staat mijn auto veilig?
Antwoord
Ja er is gratis parkeren op een veilige plaats.

Vraag 26
Mijn partner of een vriend of vriendin wil mee, maar wil niet meedoen met de yoga kan dat?
Ja hoor, dat kan. Geen probleem. Misschien fijn als je van te voren even doorgeeft als je dit wilt.

Vraag 27
Is het leuk?

Antwoord
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Wellicht heb je zelf nog andere vragen, laat het me gerust weten.