Bosbaden

Je onderdompelen in het bos, een bosbad nemen, zo wordt een wandeling in het bos ook wel genoemd. Shinrin Yoku is de Japanse naam voor bosbaden, deze activiteit die dus van oorsprong uit Japan komt verspreidt zich over de hele wereld. Zelf ben ik geïnspireerd door een workshop die ik gevolgd heb bij Natascha Boudewijn, de oprichtster van de Shinrin Yoku Academy.
Zij heeft ook een mooi boekje geschreven over het onderwerp. 

Bosbaden is toch echt iets anders dan een gewone wandeling, wat natuurlijk ook heel fijn kan zijn. Het is op een bewuste wijze door een natuurlijke omgeving bewegen en met al je aandacht in het hier en nu zijn. Je pakt een tak op of ruikt aan een dennenappel, je wordt je bewust van alles wat leeft en groeit in de natuur. Soms neem je even een pauze tijdens de wandeling en leun je tegen een sterke boom. Het kan als een soort natuurtherapie gezien worden en heeft ook iets weg van mindfulness. Het is misschien ook hoe een kind onbevangen zonder oordeel de natuur kan bekijken en begrijpen. Na de wandeling, het bosbad, kan het fijn zijn om je ervaringen op te schrijven of te bespreken. Zweverig? Nee, hoor, valt erg mee.

Praktische informatie
Een bosbad duurt ongeveer twee uur. Je kunt een 1 op 1 afspraak maken of voor een groep.
Draag (ook bij warm weer) een broek met lange pijpen en een jasje, trui of t-shirt met lange mouwen. Neem altijd een flesje water mee, een regenjasje en/of paraplu. Draag wandelschoenen of schoenen met een goed profiel.
Tijdens het bosbad is je telefoon uit. Het bosbad is mogelijk op verschillende locaties, dit gaat uiteraard in overleg.
 
Informatie of een afspraak maken:
Via contact op deze website of mailen naar petralemans@ziggo.nl